60 yaş üzeri erkek ve kadınlar üzerinde yapılan bir analiz sonucu: her üç kişiden biri diş kaybına neden olan temel nedenler olan çürük, periyodontal hastalık veya kaza sonucu yaralanma nedeniyle kısmi protez veya tam protez kullanıcısıdır.
Modern diş protez tekniği sayesinde bu tür problemlere maruz kalanların neredeyse hepsi takma dişlerini takma diş ile yaşadıklarını fark ettirmeden büyük ölçüde kamufle edebilirler.
Bu sayfada Protefix araştırmalarından, diş çekiminden sonra tam olarak ne olacağı ve “takma dişler” konusuna kadar tüm sorularınızı yanıtlayacak birçok bilgi bulabilirsiniz. Ayrıca takma dişlerinizle geçireceğiniz zaman için birçok faydalı öneri ve tavsiye de yine burada almaktadır.
Diş kaybının bir sonucu olarak çene yapısında derin yaralar açılmaktadır ve bunların rejenere edilmesi ve kapatılması gerekmektedir. Burada doğamız gereği yara içinde bir kan pıhtısı oluşturulmakta ve zaman içinde bu pıhtı bağ dokusuna geçmekte ve kemikleşmektedir.
1-2 hafta sonrasında yara üzerine koruyucu bir mukoza tabakası kaplamış olacaktır. Kan pıhtısı bağ dokusu tarafından geçilmektedir.
Bu eski yaranın kemikleşmesi süreci yaklaşık 2-4 ay sürmektedir. Bu süre içindeyse koruma amacıyla zar hattı oluşmaktadır. Ancak konumuz için özellikle önem arz eden şu ki: dişin kaybı nedeniyle çene asıl sabit yapısını yitirmektedir.
Yavaş yavaş kemik yapımı devreye girmektedir. Çene tarağı alçalmaktadır ve eski şeklini ciddi derecede değiştirmektedir. Bu süreç yıllar sürmektedir, ama üst çenede ve alt çenede farklı hızlarda gelişmektedir.
Aynı şekilde takip eden süreçte ağız mukozasında da değişiklikler meydana gelmektedir. Bağ dokusu incelmekte ve böylece mekanik tahrişlere ve baskı yapan noktalara karşı oldukça hassaslaşmaktadır, iltihaplanma riski daha yüksektir.