Menü
İletişim Dilek Listesi Arama
Öneriler

Daha genç görünmek, tereddütsüz gülmek ve sorunsuz çiğnemek: üçüncü dişleriniz birçok avantajı da beraberinde getiriyor – protezinize alışır alışmaz. Biraz zamana ve sabra ihtiyacınız olacak, ama sonunda kendinizi her şeyinizle çok iyi hissedeceksiniz. Bunun mümkün olduğunca çabuk olması için size birkaç önerimiz var.

Ilk dönem konuşmaktan ve yemek yemekten korkmanız çok normal – sonuçta ağzınızda yabancı bir cisim var. Şimdiyse önemli olan bu histen en kısa sürede kurtulmaktır. Önemlisi: takma dişlerinizi sürekli taşıyınız. Uyku sırasında çıkartmanız alışmanızı zorlaştıracaktır. Titizlikle temizledikten sonra protezinizi gece de takınız. Böylece ağız mukozası daha çok direnç gücü geliştirecektir ve damak ile çene harekete devam eder ve aktif kalır.

Rahat olun: Başaracaksınız! Sonuçta milyonlarca insan bugüne kadar başardı! Ve unutmayın: dışarıdan bakan hiç kimse bir protez taşıdığınızı görmüyor. Yani normal davranın ve yeni dişlerinizin Size daha genç ve daha iyi gösterdiğinin bilincinde olun.

Diş protezlerinizle ilk ayınız

Gün 1:
Yeni bir diş protezi yeni bir mücadele olabilir. Eğer başlarda zor çiğnenen gıdalar tüketmez ve diş etine dost gıdalar tercih ederseniz bu mücadeleyi daha kolay atlatabilirsiniz.

Gün 2-14:
Ağız bölgeniz diş protezine alışırken salya salgısının artması ve baskı noktaları oluşması normaldir. Baskı noktalarına karşı ılık tuzlu su ile gargara yardımcı olacaktır. Ayrıca Protefix yara ve koruma jeli yeni protezinize alışmanızı kolaylaştıracaktır. İyileşme olmaması halinde diş hekiminize başvurup protezi uyarlatmanızı öneririz. Tam protez kullanıyor olmanız veya kısa süre önce dişlerinizin çekilmiş olması iyileşme sürecini biraz uzatacaktır.

Gün 15-29:
Ağzınızdaki yabancı cisim hissine yavaş yavaş alışıyorsunuz, halen takma dişlerinizle konuşmayı ve yemeyi deniyorsunuz. Baskı yapan noktalar azalıyor ve salya akıntısı geriliyor. Protezin oturuşunu ve taşıma hissini iyileştirmeye yarayan bir yapıştırma ürünü denemek için çok iyi bir zaman şu an. Ama kullanma bilgisini lütfen dikkate alınız!

Gün 30:
Başardınız! Üçüncü dişlerinizle geçirdiğiniz tam bir ay! Bugün canınızın istediği bir şeyi yiyebilirsiniz. Diş protezinizi sizden bir parça gibi hissettirecek olsa da yakında: Üçüncü dişlerinizi bir diş hekimince düzenli olarak kontrol ettirmeyi unutmayın!

Yemek ve içmek – 8 öneri

Pek çok hasta, takma dişlerini takarken ne kadar iyi yiyip içebilecekleri konusunda endişelenmektedir. “Yeni dişlerim” doğru oturuyor mu, katı yiyeceklere ısırır mıyım, yoksa daha yumuşak yiyecekler yemek daha mı iyi olur? Bu sorular birkaç faktöre bağlıdır. Takma dişler için kullanılan malzeme önemlidir, kısmi veya tam bir takma diş setine sahip olup olmadığınız önemlidir. Takma dişlerinizi kişisel olarak kabullenmeniz de önemsiz değildir. Protezlerine zihinsel seviyede direnç gösterenlerin, problemlerle karşılaşması daha olasıdır.

Protezin ilk zamanlarında çiğnemek biraz garip gelebilir. Ayrıca protezin damak plakası damak üzerindeki tat duyularını kısmen kapattığından tat alma duyusu da sınırlanmış olabilir. Ancak tat alma duyusu belirli bir zaman kendiliğinden bu yeni duruma uyum sağlamaktadır – ve en sevdiğiniz yemekten yine eskisi gibi lezzet alacaksınız.

İlk dönemlerinizde takma dişlerinizle birlikte yemek için 8 ipucu:

  • Çiğnerken çenenize eşit şekilde yüklenmelisiniz. Yani tek taraflı çiğnemeyiniz. Böylece protez üzerinde çift taraflı dengelenir ve tek taraflı yıpranma gelişmez.
  • Isırırken köşe dişlerinizi ve ön azı dişlerinizi kullanmanız önerilir.
  • Sıcak yiyecek ve içeceklerle dikkatlice davranın. Üst üste takma diş protezi seti, damaktan bazılarını kaplar; bu, yalnızca boğazınızda sıcak olan yiyecek veya içecekleri hissedebileceğiniz anlamına gelir.
  • İlk dönemde, ekmek çöreği ve elma gibi yiyeceklerden ve ayrıca şekerlemelerden uzak durmalısınız.
  • Çok soğuk veya çok baharatlı yemekler de şiddetle tavsiye edilmez.
  • Bunun yerine, yumuşak ve çiğnenmesi kolay olan ve hassas oral mukozayı tahriş etmeyen yiyecekleri tercih etmelisiniz.
  • Yiyecek artıklarının protezlerinizin altında sıkışıp kalması sık yaşanan bir durumdur. Bu nedenle, özellikle takma dişlerinizi ilk takmaya başladığınızda, fındık, tohum veya çiğ sebze gibi sert yiyecekleri yememelisiniz.
  • Baştan itibaren takma dişlerinizi iyice temizlediğinizden emin olun. Bu önlem, baskı noktalarını ve tahriş kaynaklarını önlemek için önemlidir.

Protez dişlerini ile konuşma – 7 öneri

Başlangıçta, ağız boşluğunuzdaki yabancı yeni madde, konuşmada bazı zorluklarla karşılaşabileceğiniz anlamına gelir. Oral eklemlenme aslında yıllar boyunca birbirlerine en iyi şekilde adapte olmuş birkaç kas arasında karmaşık bir etkileşimdir. Doğal olarak, bu hareketlerin şimdi protezlerinizle yeni duruma uyum sağlaması gerekecek. Bununla birlikte, ses tellerimizin her yaşta yeni durumlara uyum sağlayabileceğinden endişelenmeyin.

Özellikle başlangıçta, “p” “f” ve “v” gibi harfler zor olabilir. Bu, “pratik yapmak mükemmelleştirir” sloganının geçerli olduğu başka bir durumdur! Takma dişlerinizi takarken ne kadar sık konuşursanız ya da konuşuyorsanız, kendinizi o kadar erken net bir şekilde ifade edebileceksiniz. Gazeteden çıkan makaleleri yüksek sesle okuyunuz ve arkadaşlarınızın ve ailenizin üyelerinin izleyiciniz olarak davranmasını sağlayınız. Yakında, her zaman olduğu gibi akıcı ve anlaşılır bir şekilde konuşabileceksiniz.

Takma diş kullanan bazı insanlar için, kendi sesleri başlangıçta biraz farklı olabilir. Bunun nedeni, çene kemiği ve kafatasındaki seslerin değişmesidir. Bununla birlikte, sesiniz diğer insanlardan farklı gelmeyecektir. Protez takarken konuşursanız tıkırtı sesleri çıkması mümkündür - endişelenmeyin, bunun gibi sesler başkaları tarafından sıklıkla fark edilmez.

Protez diş ile konuşmak için 7 öneri:

  • Konuşmaya başlamadan önce, dişlerinizi hafifçe sıkmanız önerilir. Bu, takma dişlerinizin doğru konumda olmasını sağlar.
  • Konuşmadan önce kısa bir süre yutkunun, takma dişlerine alışma döneminde, bazı insanlar tükürük salgılamasından muzdariptir.
  • Ancak, daha güvende hissetmek istiyorsanız, aynanın karşısında durabilir ve konuşma pratiği yapabilirsiniz. Daha sonra diğer insanlar için her şeyin tamamen normal göründüğünü göreceksiniz.
  • Konuşmanıza hala güvenmiyorsanız, biraz daha yavaş konuşmayı deneyin - bu, sesli ve sözlü hareket kalıplarınızın daha iyi kurulmasını sağlayacaktır.
  • Kendinizle yüksek sesle konuşmaktan veya yüksek sesle metinleri okumaktan çekinmeyin. Bu, telaffuzunuzu uygulamanıza ve zor kelimeleri çevreleyen endişeleri gidermenize yardımcı olacaktır.
  • Belirli kelimeler de dahil olmak üzere, telaffuzunuzun nasıl duyulduğu hakkında dürüst fikirlerini iyi tanıdığınız birisine sorun. Bu size geliştirmek için iyi bir şans verir.

    Doğal olarak, sorun olması durumunda, konuşma terapistine destek için yaklaşabilirsiniz. Bu bakımdan en iyi fikir diş hekiminize veya aile doktorunuza danışmaktır.